pieniä ajatuksia

Elämästä. Maailmasta. Asioista, joita muut eivät edes huomaa.

Saturday, November 21, 2009

Uimahalleista ja mummoista

Muistan koulun liikuntatunneilta elävästi joitain asioita. Rytmikäs "Voimistelukäyntiä, päkiä edellä!" rummun tahtiin komennettuna on niistä asioista yksi. Kerran sain haukut, kun mokasin lentopallossa, koska opettaja oli selittänyt säännöt väärin. Ja sitten olivat ne mummot uimahallissa.

Uiminen oli minulle nihin aikoihin muutenkin kovin haasteellista. Olin meinannut hukkua uimakoulussa (siinä sellainen saavutus, johon ei moni pysty) ja opin uimaan vasta toisella luokalla, enkä sittenkään ollut erityisen sinut veden nenään menemisen kanssa. Kylmäkin uimahallissa oli, ja saunassa taas liian kuuma. Mutta hämmentävintä uintitunneissa olivat uimahallin vakiomummot, jotka heittivät liikaa löylyä ja kyttäsivät, että kaikki ottavat uikkarin pois suihkussa. Ja auta armias sitä 80-vuotiaan (saattoivat toki olla 60, mutta tuntuivat lapsesta kovin vanhoilta) kaikkitietävän tuntemattoman suusta tulevan komennuksen pistävää äänensävyä: "Mitenkäs te tytöt uimapuku päällä suihkussa olette?" Pelonsekaisia tuntemuksia aiheuttivat ne mummot, eikä auttanut selittää, että oli ensin käynyt suihkussa ilman ja sitten vasta pukenut.

Uimatraumat ovat poissa, nykyään polskin mieluusti. Käyn uimassa aamulla, siis juuri siihen aikaan, kun paikalla on vain vakiomummoja ja uimahalli menee kiinni koululaisten uimatunteja varten. Maailma ei ole muuttunut miksikään. Yksi Hesarin vakiomummoista, Enni 84 v., on paikalla lähes joka kerta ja hän on ikänsä suomalla arvovallalla ottanut itselleen tehtävän valvoa lasten uimapukukäytäntöjä. Joka kerta huomautettavaa löytyy. Kunniansa kuulee joka kerta myös opettaja. "Mitenkäs te tytöt uimapuku päällä suihkussa olette?" aiheuttaa edelleen pieniä puistatuksia, mutta nyt ahdistun myös opettajan puolesta. Olivatko opettajat ennenkin muka minun ikäisiäni? Ja etten vain olisi niiden koululaisten silmissä sitten "yksi niistä ihme mummoista, joita siellä aina on, vaikka meidän vuoromme on jo alkanut".

Olen valinnut linjakseni, etten puutu keskusteluun suuntaan enkä toiseen. Täysin samaa mieltä olen Ennin kanssa siitä, että samat suihkusäännöt koskevat lapsia siinä missä vakiokävijöitäkin, mutten toisaalta halua lisätä pikkuhenkilöiden ahdistustakaan. Eikö sitä asiaa muka voi koulussa selittää ja perustella niin, että kaikki uskoisivat?

Lentopalloa en pelaa edelleenkään.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home